Als je bekend bent met marketing, is het fenomeen ‘content recyclen’ je vast wel bekend: je schrijft bijvoorbeeld een blog en gebruikt die daarnaast als korte post op LinkedIn, of voor de inhoud van je nieuwsbrief. Zoals ik nu doe met deze blog, die als je je hebt ingeschreven op VideoVrijdag, ook als e-mail kunt lezen. En zou ik de video die hierbij hoort, in de toekomst weer in een nieuwe context kunnen gebruiken. Dit is allemaal geen hogere wiskunde, maar mocht je deze tip nog niet kennen: you’re welcome 😉
Wat voor je geschreven content geldt, geldt ook voor je video’s. Nu blog ik hier al 4 weken over ‘zoomvideo’ dus je voelt al waar ik heen wil: de inhoud van je online sessie kun je namelijk óók ‘recyclen’. En, zonder je blogkwaliteiten te onderschatten, waarschijnlijk met meer ‘aha’-effect dan je blogs of rapportages.
Verslag van je online sessie niet typen, maar monteren tot een video
Hoe werkt dat precies? Stel, je bespreekt via Zoom, Teams of een van de andere online videobeltools een belangrijk projectvoorstel, interviewt onderzoeksdeelnemers of houdt een brainstormsessie over een nieuw aan te leggen plantsoen in de buurt. Wat mensen tijdens deze sessie bespreken is belangrijk voor jou, maar eigenlijk nog interessanter voor de doelgroep die jij wil overtuigen van de noodzaak van dat projectvoorstel/onderzoek
/plantsoen. Alleen: niemand van die doelgroep is live aanwezig bij die sessie. Om er toch voor te zorgen dat deze doelgroep op de hoogte gesteld wordt schrijf je daarom een verslag waar je de beste quotes van je sprekers in verwerkt. Dat moet voldoende zijn om jouw ‘eigenlijke’ doelgroep te overtuigen Toch?
Dan overtuigt je verhaal pas voor de volle 200%:
Helaas, voor de meeste mensen is een tekst niet voldoende om overtuigd te raken. Hoewel je in tekst veel kennis en informatie kwijt kunt, zijn de voorbeelden van video veel groter.
Bijvoorbeeld, je publiek is 200 % meer bereid om een video te delen dan geschreven content! En zo’n 80% van die kijkers raakt zó overtuigd van je boodschap, dat ze actie ondernemen om met je dienst, advies of product aan de slag te gaan. Dat is nog eens een bereik! En dit gaat niet alleen over doelgroepen of klanten, ook 59% van de leidinggevenden ziet liever video dan tekst of foto, en onderneemt daarna aantoonbaar actie. (Marjolein, waar haal je al die feiten en cijfers vandaan? Scroll even naar onderen voor de bronnen!)
Dus waarom zou je dan niet de beelden en citaten gebruiken van je sprekers in je online sessie? Want mensen kijken graag naar andere mensen, daarom blijf je vaker hangen bij selfies in je timeline. We voelen ons meer verbonden als we échte mensen zien en horen, en daarbij hun emotie of gemoedstoestand meekrijgen. En dit is dé reden waarom video’s zo goed werken in je marketing.
Recycle en bespaar tijd en geld
Door je online sessie te recyclen kun je jouw doelgroep dat gevoel en die energie van je sessie laten ervaren! De opname daarvan heb je zo gemaakt (zie blog 1 en 2 over ‘zoomvideo’). En met de stappen uit mijn video hieronder, knip en plak je die opnamen tot een korte video. Of je bereidt alvast de beelden voor zodat je een professionele videomaker snel aan de slag kan. Hiermee bespaar je tijd én hou je meer controle over je budget.
Video-montagetips voor beginners
Zoals ik in de video zeg, kun je de online sessie ook laten nabewerken door een professionele videomaker, maar zelf doen kan zeker ook! Alleen, waar begin je dan?
Ik heb wat tips voor je verzameld op het web, scheelt jou weer zoeken:
Allereerst: zoals je in de video ziet, is een script echt me-ga belangrijk om niet te verzuipen in al je materiaal. Download een opzet voor een script via het inschrijven voor mijn VideoVrijdagen (en blijf op de hoogte van alle videotips die komen gaan) en kijk echt de video in mijn vorige blog.
Het YouTube kanaal van De Videomakers is echt een bron van tips voor de beginnende videomaker (en ik leer er zelf ook nog steeds veel!). Ze geven veel praktische en technische tips. Voor als je zelf wat simpele dingen wil monteren, kun je deze artikelen (met video’s) bekijken over beginnersfouten voorkomen en welk montageprogramma je het beste kunt kiezen voor welk doel en welk besturingssysteem.
Tot slot vond ik voor Windowsgebruikers nog een mooi artikel met de beste alternatieven voor het programma MovieMaker, dat dus niet meer op nieuwe Windowscomputers staat. In dit artikel wordt het programma OpenShot aangeraden, een gratis open source montageprogramma. Dat is dus zeker ook een optie, naast Movavi en iMovie, die ik in de video noem.
Ik geloof dat ik nu alles verteld heb over het door mij bedachte fenomeen ‘zoomvideo’. Wil je dat ik je help met het bedenken, maken of meedenken over een ‘zoomvideo’? Mail me op marjolein@jouwvideohero.nl en we maken een afspraak.
PS: de bronnen van de cijfers!
Er wordt best veel beweerd op het internet over het bereik van video. Zo wordt een feit dat video 1200% meer wordt gedeeld, overal gedeeld – met een vage bron. Het blijkt een feit uit 2012 en over video van de 10 grootste merkpagina’s op Facebook te gaan. Hoe zou dat van toepassing moeten zijn op jouw video’s, in 2021?
Ik vond wat realistischere feiten, nog steeds interessant om eens in te duiken. Zo doet videobedrijf Wyzowl al 7 jaar onderzoek onder marketeers en consumenten, over video. In hun uitgebreide rapport over video in 2021 tonen ze bijvoorbeeld aan hoe consumenten in grote mate hun keuzes baseren op video. Het bedrijf Optin Monster (van de banners) beschrijft in dit artikel ook wat interessante en betrouwbare statistieken (ik checkte er een aantal).
Het feit over de leidinggevenden die hun keuzes maken op basis van video las ik ook in veel lijstjes, maar blijkt wel al wat ouder. Evengoed is de bron interessant, namelijk Forbes Magazine.