Officieel heb ik, als zzp’er, sinds 2020 geen collega’s meer, en door de lockdowns nu zelfs geen kantoorgenoten. En zo kwam het dat van de week een nostalgisch collegagevoel me overviel tijdens een creatieve online sessie van De Grote Werkvormendag, die ik samen met voor mij totaal onbekenden had. Hanneke en Kim van De Grote Werkvormendag wisten dat echte ‘collega-gevoel’ op te wekken tijdens hun ‘online werkvormenfeestje’. En weet je wat ik mezelf dan afvraag?
‘Hoe breng ik dat ‘collega-gevoel’ over in video?’
(Wacht Marjolein, waarom deed je mee aan dat werkvormenfeestje?
Omdat ik tips zoek om de online videostrategiesessies wat actiever te maken. Waardevolle tips deed ik zeker op! Zoals opdrachten die je brein activeren, waardoor je creatiever of juist logischer gaat denken.)
Want ik vond het heel bijzonder om te ervaren hoe het is om in deze tijd zélf aan een grote online sessie deel te nemen, in plaats van ze alleen te monteren tot video’s. Dus toen de sessie was afgelopen en ik enthousiast en opgeschud achterbleef, zat ik alweer te bedenken hoe je zo’n hele grote sessie (Hanneke en Kim doen online sessies met wel 100 mensen tegelijk) naar een videokader vertaalt. Daar kom ik nog misschien nog eens op terug.
Want, aflevering 2 van mijn 3-delige videoserie ‘Video’s maken van je online sessies’ is al af – over sessies met max, zeg, 15 mensen.
En zie je hier vandaag:
Hoe maak je de beste opnames van je online sessie?
Hoe zorg je er nou voor dat dat collega-gevoel, dat enthousiasme of die verwondering van deelnemers van je onderzoek of panelsessie vastgelegd worden in een video? Zodat mensen die met interesse bekijken en delen?
Om écht strakke en inspirerende opnames te maken van je online sessies heb ik een stappenplan ontwikkeld met 6 stappen. In de video hieronder leg ik je er alles over uit. De video duurt bijna 10 minuten, dus pak even een kop koffie of thee en bekijk hem op een moment dat je daar de tijd voor hebt. Wie liever leest dan kijkt leest de samenvatting hieronder.
Door deze 6 stappen te volgen slaag je erin om het enthousiasme en de authenticiteit van je online sessies vast te leggen.
Deze video is trouwens ook heel handig als je alleen maar de hele sessie zo goed mogelijk wil opnemen, skip dan meteen door naar stap 4, minuut 5:21.
Samenvatting van de stappen om opnames voor te bereiden:
Stap 1: bepaal het doel van de video.
Op welk moment wil je de video laten zien, en waar? Wie is de doelgroep? Wie wil je waarvan overtuigen?
Stap 2: maak een (kort!) script.
Bedenk VOORAF welke elementen van de online sessie je zou willen delen. Als je bijvoorbeeld bij meerdere mensen een interview afneemt, kies dan één of twee vragen die je zou willen laten zien in de video en neem alleen op dat moment op. Naast eventueel een begroeting en een afsluiting. Je wordt anders bedolven onder videomateriaal en dat zorgt voor een nabewerking waar geen eind aan komt.
Wil je een opzetscript downloaden? Schrijf je dan in voor VideoVrijdag, dan ontvang je die gratis: https://www.jouwvideohero.nl/videovrijdag-inschrijven
Stap 3: leg de filmafspraken vast.
Zorg dat iedereen vooraf akkoord is met de opname en leg het vast. Zeker als je externen filmt, dus onderzoeksdeelnemers of klanten. Zulke afspraken kun je vastleggen in een ‘quitclaim’, een afspraak tussen de gefilmde persoon en de uitgever (jij dus) van de video.
Stap 4: neem de online sessie op.
Nu zijn er inmiddels heel veel videobel-diensten, met als grootsten misschien Zoom en Teams. Ik ga hier niet in op hoe elke dienst afzonderlijk werkt, maar heb wel wat algemene tips die altijd belangrijk zijn en leg uit hoe je instellingen kunt aanpassen.
Stap 5: Zorg voor goed licht en geluid bij alle deelnemers.
Het hoeft niet perfect filmlicht te zijn, maar licht van voren, het liefst daglicht is echt heel belangrijk. Geluid het liefst natuurlijk via een extra microfoon – kan ook van een headset zijn – maar dat heeft lang niet iedereen. Een rustige kamer is al een groot voordeel. En wat helpt is de audiolevels goed houden – in zoom is dit goed te regelen.
Stap 6: Zorg voor een aantrekkelijk kader bij alle deelnemers.
Je bent het beste en op je aantrekkelijkst in beeld als je camera op ooghoogte is. Dat betekent vaak dat je je laptop op een verhoging moet zetten. En…. zeker als je de interviewer/presentator bent, probeer dan zoveel mogelijk ín de camera te kijken!
Zo! Lang verhaal, maar ik denk dat dit langer klinkt, dan als je eenmaal aan de slag gaat. In de volgende video vertel ik hoe je zo’n video nabewerkt en uiteindelijk het net op slingert. Heb je voor die tijd al wilde plannen en wil je even met me sparren over hoe je de video afmaakt, mail me op marjolein@jouwvideohero.nl. En wil je nog in de nitty gritty duiken van een videoscript, check dus de eerste video in de serie ‘Video maken van online sessie’ en download het conceptscript door je hier in te schrijven op VideoVrijdag.
Veel succes!