‘Marjolein, kun jij van het onderzoek dat we uitvoerden via zoom, een video maken voor bij ons onderzoeksrapport?’ Eh… lijkt me wel?

(klik meteen als je liever kijkt ipv leest)

Toegegeven: ik onderschatte de impact van zo’n ‘zoom video’,

toen ik de vraag kreeg van het onderzoeksbureau. De beeldkwaliteit is natuurlijk niet top, het geluid kan stukken beter en het onderzoek stond op het punt te beginnen, dus regie- of scriptaanwijzingen van mijn kant waren minimaal – laat staan dat ik erbij kon zijn.

Authentieke, menselijke input was onmisbaar voor de presentatie.

Corona etc. en de geplande live presentatie was last-minute verplaatst naar online. Er was dus een human touch nodig om het onderzoek te verlevendigen en het belang ervan te onderstrepen. Een video kon de gouden greep zijn.

Zou het me lukken om een professionele video te maken van beelden van de webcam?

Die de gewenste power zou hebben, om de kijkers te overtuigen het onderzoeksrapport te gaan lezen? (Want… we weten wat er vaak gebeurd met onderzoeksrapporten, hè?)

Nou…

Die eerste ‘zoomvideo’ werd een groot succes:

de respondenten pakten de kijkers in.

Met hun spontane en eerlijke reacties op de vragen van de onderzoekers, hun grapjes tussendoor en hoe ze daar zaten in hun eigen kamer…

De kijkers raakten door de ‘echtheid’ in de onderzoeksvideo overtuigd van het belang van het rapport.

Van hen werd verwacht dat ze meewerkten aan veranderingen in het onderwijs, dus nogal belangrijk dat ze het rapport ook met aandacht zouden gaan lezen. Juist doordat de kijkers de respondenten – jongeren – in hun eigen kamer zagen, tussen hun eigen spullen, hun eigen grapjes makend, konden ze zich nog beter inleven in hun antwoorden. En dus snapten ze nog beter hun mening over die aanstaande veranderingen in het onderwijs.

Onverwacht succes: ook het werk van de onderzoekers was nu heel duidelijk te zien.

…En kreeg complimenten. Hun kwaliteiten om hun respondenten met specifieke aandacht te ondervragen en tegelijkertijd scherp te blijven op de objectieve waarden van het onderzoek waren duidelijk te zien.

Niet niet ondanks, maar juist dankzij dat de gesprekken waren opgenomen tijdens een online sessie, had de video zo’n impact.

De respondenten en onderzoekers waren veel meer op hun gemak dan zou zijn gelukt tijdens een officieel gefilmd interview met camera, licht en geluid. Juist de spontaniteit en het gevoel alsof de respondenten en onderzoekers alleen tegen elkaar praatten, was het succes. En let wel: ze wisten wél dat het werd opgenomen en dat er een video van gemaakt zou worden. Maar die online camera, die zijn we nu wel gewend met ons allen, die vergeten we…

Wat had ik er nu aan gedaan, zodat dit toch een zakelijke video werd die…

En hoe kon ik dit proces dus herhalen?

Waardoor ik nog meer aanvragen voor ‘zoomvideo’s’ kreeg? En de volgende video nog succesvoller werd? (En is terug te kijken! Zie hier hoe scholieren eerlijk reageren op veranderingen in het vmbo.)

Dat ga ik met je delen in drie VideoVrijdagen, beginnend met vandaag. De eerste video gaat over waar je zo’n zoomvideo allemaal voor kan inzetten en zie je hierboven.

Zoom opnemen, of Teams of Google Meet of… en de beelden nabewerken,

daarover gaan de volgende twee video’s. En als je dat nabewerken liever aan een pro als ik overlaat, kan dat natuurlijk ook 😉 Dan weet je wel alvast wat ervoor nodig is.

Welke sessie zou jij nu willen delen met je netwerk, om impact te maken?

Wil je dat ik alvast even meedenk over de juiste voorbereiding? Stuur me dan even een mail op marjolein@jouwvideohero.nl en we plannen… een online sessie 😉